Szoftverfejlesztés – jó mulatság, férfi munka?

A kódoló fiúk mítosza

Általános tapasztalat, hogy manapság kevés nő dolgozik szoftverfejlesztőként, sőt az egész IT szektorban. Technológiai beosztásban az amerikai nagyvállalatoknál (Apple, Google, Microsoft, Facebook) kb. 25%-os a hölgyek aránya, és ez Európában még alacsonyabb, a 2022. őszi statisztikák alapján alig 16%, és évi kb. 1%-kal még csökken is.

❓Gondolkodtatok már azon, hogy a bitek tologatása miért számít férfias munkának?

Nos, nem mindig volt ez így. Sőt: eredetileg ez nem így volt. A világ első digitális számítógépeként emlegetett ENIAC (1945) programozói mind nők voltak. És ők még kábeleket is dugdostak (lásd borítókép), amit manapság már csak az „infrás” srácok szoktak – akik aztán tényleg mind fiúk. Az 1969-es Apollo 11 (Holdra szállás) küldetés fedélzeti repülésvezérlő szoftverének vezető fejlesztője Margaret Hamilton volt. A “szoftver first lady-je” néven a történelembe vonult Grace Hoppernek pedig a COBOL elnevezésű első magas szintű programozási nyelvet köszönhetjük, melynek gyökerei az 1950-es évekig nyúlnak vissza. Hopper még azt mondta, hogy a számítógépes programozás épp olyan, mint egy vacsora elkészítése: az egészet meg kell tervezni és be kell ütemezni előre, hogy minden készen álljon, amikor szükség van rá. Az 1960-as években úgy tekintettek a számítógépes programozásra, mint a fiatal nők természetes pályaválasztására, és e tekintetben egy lapon említették pl. a tanítással.

Én dolgoztam együtt a 2010-es évek elején olyan programozó végzettségű, nyugdíj előtt álló hölgyekkel (ügyféloldali rendszeradminisztrátorok voltak), akik még akkor helyezkedtek el a számítástechnikai szakterületen, amikor az inkább a könyveléshez volt hasonló, és szinte csak nők tevékenykedtek benne. És mondhatom, kiválóan értettek ahhoz, amit csináltak, pl. semmivel nem SQL-eztek rosszabbul, mint én vagy a kollégáim.

❓Mégis, mikor és miért szorultak ki a nők a számítástechnikából?

🎞Az alapvető változást valamikor a 1980-as évekre elejére teszik. Ekkortól elérhetőek szélesebb körben a személyi számítógépek, és ennek eredményeképpen a többség már nem az egyetemen találkozik először a számítógéppel, sőt, addigra némi gyakorlatot is szerez. És otthonra inkább a fiúknak vettek computert a szülők, mert ezt fiús “játéknak” tartották. És hogy miért? Mint sok más esetben, itt is a hollywoodi tömegkultúra valóságtorzító hatása érhető tetten: az akkori filmekben és reklámokban úgy állították be, mintha az informatikus csak férfi lehetne, annak ellenére, hogy ez egyáltalán nem így volt.

És ezzel párhuzamosan kezdett el csökkenni a nők aránya ebben a szakmában, míg a fizetések pedig a többi ágazathoz képest növekedésnek indultak.

És mondok még valamit: a szoftverfejlesztés szerintem női princípium. Más problémáját akarjuk megoldani. Jellemzően nem magunknak írunk programot, hanem más helyébe képzelve magunkat keressük a megoldást. Megismerjük a területet (domaint), amiben a szoftverünket használni fogják, igyekszünk úgy gondolkodni, mint a majdani felhasználóink, átérezzük a problémáikat, és optimális megfejtést keresünk ezekre. Ebben a megközelítésben a nők nemhogy hátrányban vannak, hanem inkább előnyben, hiszen ez befogadást, empátiát igényel, amik alapvetően női minőségű erények. A férfi érvényre juttatja az akaratát, a nő pedig inkább segít, és együtt megold.

Így nézve aztán végképp nem értem azt a helyzetet, amikor egy nő férfiasabb akar lenni egy férfinál, és így próbál betagozódni az IT-s szakterületre. Nem erre van itt szükség…

❗️Kedves leendő és már aktív hölgy kollégáim! Állítsátok helyre az egyensúlyt az informatikában, és gyertek vissza, maradjatok itt! Ne higgyétek el, hogy ez egy férfi munka, lépjetek bátran nőként a számítástechnika “szentélyébe”! Ez mindannyiunk javát fogja szolgálni. Én személy szerint sokkal jobban érzem magamat azokban a csapatokban, ahol nők is dolgoznak.

A másik oldaláról megfogva ezt a témát, adódik a kérdés: egy ilyen nőies munkakörben, mint a szoftverfejlesztés, miként lehet egészségesen megélni a férfilétet? Mik azok a tevékenységek, amelyek helyreállítják, erősítik a férfias életérzést ebben a közegben? Láttam már sokféle próbálkozást, és számos sajátélményem is van. (Ezek kifejtésére majd egy másik bejegyzésben kitérek.)

❓Te hogyan éled meg az IT munkát férfiként? Írd le bátran kommentben!

És ha nőként pl. önbizalomhiányod vagy kisebbségi érzésed van a férfi kollégákkal szemben, akkor gyere, és beszéljük át ezt! Könnyen el tudom képzelni, hogy a valódi okok nem szakmai jellegűek …